Główne zasady żywienia seniorów
Zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne nie zmienia
się wraz z wiekiem. Jednak w bardziej zaawansowanym wieku pojawiają się
stopniowo następujące problemy:
1. Choroby zależne od wieku i odżywiania
2. Spowolnienie metabolizmu
3. Przyjmowanie lekarstw
4. Spadek sprawności
5. Gorsze krążenie krwi
6. Ubytek masy mięśniowej
7. Spadek elastyczności ciała
8. Ubytek masy kostnej
9. Ograniczenie ruchliwości
10. Zmiany w odczuwaniu smaku i zapachów
11. Słabsze odczuwanie pragnienia
12. Utrata apetytu
13. Spadek energii życiowej
14. Spadek zapotrzebowania na węglowodany i tłuszcze
15. Problemy przy przyjmowaniu pożywienia (kłopoty z
przełykaniem, gryzieniem ze
względu na sztuczną szczękę itp.)
Lekarstwa mogą wpływać na
przyjmowanie i wykorzystywanie określonych składników
odżywczych do tego stopnia, że zapotrzebowanie na dany minerał może nie
być wystarczająco pokryte.
Najważniejsze składniki odżywcze w diecie seniorów
Seniorzy często unikają produktów grubo mielonych lub
surowych ze względu na kłopoty z połykaniem lub ograniczone możliwości
przeżuwania tudzież ze względu na źle dopasowaną protezę. To może
doprowadzić do niedoboru następujących składników
odżywczych: witamin A, C, D, witamin z grupy B oraz
minerałów wapnia, żelaza oraz jodu. Często zdarza się, że
seniorzy nie spożywają wystarczającej ilości składników
balastowych.
Dlatego w diecie osób starszych powinny się
znaleźć:
1. Codziennie świeże owoce
2. Codziennie świeże warzywa
3. Produkty pełnoziarniste
4. Produkty mleczne
5. Ryba raz w tygodniu
6. Najwyżej 2 posiłki rybne w tygodniu
7. Oszczędnie z cukrem, solą i tłuszczami
8. W ograniczonym stopniu słodycze i
alkohol
9. Minimum 1 do 1,5 litra wody
10. A przy tym więcej ruchu!
(vgl. BTB, Heft 6, 2007)